Treballar? Sí, pero de forma intel·ligent. Situació del teletreball a Europa i els seus principals reptes.

Sens dubte, la pandèmia del COVID-19 ha forçat un canvi de paradigma quant a l’organització en l’entorn laboral Segons dades d’Eurostat, abans de 2019 només al voltant del 5% dels europeus treballaven des de…

Sens dubte, la pandèmia del COVID-19 ha forçat un canvi de paradigma quant a l’organització en l’entorn laboral Segons dades d’Eurostat, abans de 2019 només al voltant del 5% dels europeus treballaven des de casa de manera regular, una xifra que gairebé no havia canviat des de 2009. No obstant això, les repercussions de la pandèmia van produir un creixement i una acceleració inesperats, elevant la xifra fins a una mitjana del 12,3% en 2021.

Però no tota Europa va respondre per igual. Els països del nord han estat tradicionalment més adaptats al treball en remot, per la qual cosa aquesta tendència no ha fet més que reafirmar a Finlàndia al capdamunt de la llista d’empleats que treballen a distància en els Estats membres de la UE. Ho ha fet, amb un 25,1% de persones ocupades que generalment treballen de manera remota, segons xifres de 2020 recollides per una enquesta d’Eurostat. Luxemburg (23,1%) i Irlanda (21,5%) la segueixen en el rànquing Al costat oposat estan els països d’Europa de l’Est. Bulgària (1,2%), Romania (2,5%), Croàcia (3,1%) i Hongria (3,6%) que van registrar les taxes més baixes d’Europa.

I, per què aquesta bretxa? La raó pot estar lligada a diferents circumstàncies: diversitat d’eines digitals i implementació d’habilitats dins de les organitzacions professionals, diferència en la capacitat de teletreballar segons els llocs de treball o fins i tot disparitats culturals en les organitzacions professionals, “amb una inclinació més tradicional en el sud d’Europa”, segons afirma l’investigador de la UE, Xabier Goenaga.

Malgrat les divergències entre països europeus, el que confirmen els experts és la persistència a partir d’ara de models híbrids de teletreball, combinant uns dies a la setmana de treball en remot amb presència física a l’oficina En aquest sentit, un estudi realitzat per l’estatunidenc McKinsey Global Institute, del 2020, afirmava que “més del 20 per cent de la força laboral podria treballar de manera remota de tres a cinc dies a la setmana amb la mateixa eficàcia que si treballés des d’una oficina”. La productivitat ha estat, precisament, una de les principals preocupacions durant la ràpida adaptació a la nova realitat. Sobre aquest tema, el mateix estudi va assenyalar com el 41% dels empleats enquestats va dir que era més productiu treballant de manera remota que en l’oficina. A més, s’han reconegut altres beneficis de l’anomenat ‘treball intel·ligent’ com són una major conciliació de la vida personal a causa de la flexibilitat d’horaris, la millora de la sostenibilitat amb la reducció de l’impacte dels desplaçaments i el transport, o una millor distribució regional de les oportunitats de treball, donant més opcions per a accedir a posicions ben remunerades en àrees fora de les grans capitals urbanes.

Encara que seria ingenu centrar-se només en els beneficis i oblidar els desafiaments que presenta el treball a distància. L’ajust dels processos de treball en línia, amb impacte tant en la vida professional com personal, ha estat considerable fins al moment.

Començant per l’actualització dels protocols de gestió, l’ús de noves eines digitals de treball o el canvi en la interrelació dels empleats, sense oblidar l’adequació de nous espais de feina. Tampoc cal menysprear la immersió en les noves tecnologies i la informàtica, que s’han convertit en un requisit imprescindible per a la majoria dels llocs de treball.

Tenint en compte aquest escenari, el projecte Working Smart Erasmus+ es presenta com una resposta de les autoritats de la UE per a impulsar i empoderar als nous Gerents/Assessors i MIPYME europees responsables d’implantar els nous processos de treball intel·ligent, donant-los suport en l’adquisició de competències digitals i empresarials. Amb aquest objectiu, l’associació composta per 6 organitzacions europees de 5 Estats membre (França, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Espanya) està treballant per a millorar les habilitats del personal de recursos humans, gerents i propietaris d’empreses. Concretament, es busca permetre que aquest perfil d’empleats decisius dissenyi els processos de treball intel·ligent dins d’organitzacions públiques i privades, ajudant-los a comprendre els beneficis del treball a distància i preparant-los per a una gestió intel·ligent del treball. En aquest sentit, es desenvoluparà un programa de formació durant el projecte, bastint ponts entre els mons empresarial i educatiu, i donant l’oportunitat d’accedir a les habilitats necessàries adaptades a l’entorn professional actual en 6 idiomes diferents i accessibles de manera gratuïta.

Els beneficis del treball intel·ligent són clars, només necessitem afrontar els seus desafiaments i adaptar-nos a ells D’aquesta manera, serem capaços no sols d’ajustar-nos a les futures exigències professionals, sinó de superar les emergències o successives situacions desestabilitzadores que puguin sorgir a causa de l’anomenada permacrisis que sembla que estem vivint en l’actualitat.

Inmedia es partner del projecte Working Smart Erasmus+ (2021 -2023)

Estem preparats

Contacte

Ens agrada escoltar. Ens agrada imaginar. Ens agrada construir. Explica’ns el teu somni i el farem realitat.

Mercado en Tanqasy en Sudan